Min blogglista

fredag 19 februari 2016

En ohelig allians

Brittiske historikern Roger Moorhouse fångar i "Djävulens allians -Hitlers pakt med Stalin 1939-1941" det rävspel som kännetecknade umgänget mellan Nazityskland och Sovjetunionen. Han skildrar hur båda parter höll god min i elakt spel, hela tiden beredda att sticka kniven i varandras ryggar om garden sänktes. Pakten gav länderna fördelar såväl strategiskt som ekonomiskt, men krigsutvecklingen 1941 raserade samarbetet. Pakten kallas ibland Molotov-Ribbentrop-pakten efter de utrikesministrar som undertecknade den.
  I dag framstår resultatet av pakten som kristallklart: den föregick ett grymt krig i öster som krävde miljontals liv och slutade med Tredje rikets undergång. Men det började i Moskva, augusti 1939. Ett avtal tillkännages som slår världen med häpnad. Under stort hemlighetsmakeri har Molotov-Ribbentrop-pakten förhandlats fram. De ideologiskt bittra fienderna Sovjetunionen och Nazityskland inleder ett oväntat samarbete.
   Roger Moorhouse har tidigare utgivit ett par böcker om den här tiden och det är välskrivet och engagerande, rent av spännande. Behållning av läsningen är en djupare förståelse för de växlande motiv, missförstånd och rena felslut som ofta präglar internationell toppolitik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar