Min blogglista

torsdag 25 februari 2016

En säker debut

"Ut ur världen" är Karl Ove Knausgårds  debutroman från 1999 som nu, 17 år senare, presenteras på svenska för första gången. Författaren var 30 år när den kom ut och han hade redan då en förkärlek för långa texter. Romanen är på 740 sidor. Att jämföra med han voluminösa Min kamp i sex tjocka delar.
   Här är det den tjugosexårige Henrik Vankel som jobbar som lärarvikarie på en liten ort i Nordnorge. Han trivs rätt bra med sin tillvaro - fram till den dagen han plötsligt inser att han förälskat sig i en av sina elever.
   Egentligen är det värre än så. Han blir som besatt, kan inte tänka på annat, hon är allt vad han önskar sig. Men hon är bara tretton år.
   Förhållandet mellan Henrik och den unga flickan är utgångspunkten för en kärleksroman  - som också är uppväxtskildring och undergångsroman. När boken kom ut hyllades den som en häpnadsväckande och mogen debut. Men den var också högkontroversiell på grund av sitt ämnesval.  I fjärde delen av Min kamp ger han också en unik inblick i hur debutromanen Ut ur världen blev till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar