Min blogglista

söndag 21 februari 2016

Med sorg och smärta

   Resandefolket, romerna, är sällsynt osynliga i litteraturen. De skymtar bara som exotiska inslag i berättelser och sånger. Därför är Thom Lundbergs roman "För vad sorg och smärta" ett starkt dokument om de parallella liv som levts och levs i våra samhällen.
    Det är 50-tal och ett Sverige i förändring. Utanför halländska Siltebruk slår sig resandefolket Klosterman till ro i en stuga vid järnvägen. De båda sönerna Olof och Valentin står mellan det gamla och det nya, familjen och det omgivande samhället, och försöker finna sin plats. Bröderna söker sina livshistorier och tvingas till vägval som för dem allt längre ifrån varandra.
   Det här är en episk roman om resandefolket i Sverige, en väv av berättelser och skrönor. Det är den bok som borde ha skrivits när arbetarförfattarna började nedteckna historierna från de som dittills inte synts i litteraturen.
    På en svenska med insprängd romani berättar Thom Lundberg om skrothandlare, hästagillare och tivolifolk; om synska resandekvinnor och stridslystna resandekarlar, och kärlek, hämnd och kamp.
   Författaren är född 1978 och är idag bosatt i Schweiz. Han lär nog höras av med fler stilsäkra berättelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar