Min blogglista

fredag 12 februari 2016

Vintriga Shetland

 Varför gillar man en författare eller en miljö?
Det kan man alltid fråga sig. Jag är förtjust i Ann Cleeves och i synnerhet hennes romanserie som utspelar sig på Shetlandsöarna. Isolerade samhällen där alla känner alla och många är släkt. Ett samhälle där man skyddar de sina. Som i "Svart som natten" (Raven black), den första i serien om polisen Jimmy Perez med rötter på Fair Isle.
  Det är en kall vintermorgon just efter nyår och staden Lerwick på Shetlandsöarna ligger under ett djupt täcke av snö. Korparna seglar fram över den ensamstående mamman Fran Hunter som just har lämnat sin dotter i skolan och är på väg hemåt när hennes blick plötsligt dras till den frusna marken och ett konstigt bylte som ligger i snön. Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran känner genast igen henne: det är grannflickan Catherine Ross, som tillsammans med sin pappa nyligen flyttat till Shetlandsöarna från England.
   Shetlandspolisen kallar genast på förstärkning från Skottland. Bland invånarna sprids nyheten om mordet blixtsnabbt och rykten om att enslingen Magnus Tait är inblandad i mordet börjar florera. När kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och istället börjar kartlägga vad som egentligen hänt sprider sig misstankarna vidare. Grannarna kastar illvilliga blickar på varandra och för första gången låser man sin ytterdörr. Alla känner alla - men vem av dem är en mördare.
  Cleeves är en fena på att skildra de konflikter som ligger just under ytan i alla samhällen. Men i de små syns de tydligare.

1 kommentar:

  1. Detta är en författare som jag varit nyfiken på ett tag nu.

    SvaraRadera