Min blogglista

tisdag 12 december 2017

Germanernas spår

  Lars Lönnroth hör till en utrotningshotad art, han har kunskap som ett uppslagsverk, i synnerhet när det gäller vårt fornnordiska arv. I nyskrivna  "Det germanska spåret - En västerländsk litteraturtradition från Tacitus till Tolkien" lotsar han läsaren genom den germanska sago-och myttraditionen och visar att germanernas dåliga rykte är oförtjänt. De kan inte rå för att obildade nazister på 30-talet skapade en helt felaktig bild av det germanska.
  De vilda germanernas muntliga diktning omtalas redan av den romerske historikern Tacitus omkring år 100 e.Kr., men det är först på medeltiden som denna diktning ger upphov till skrivna mästerverk som Beowulf, Nibelungenlied, Eddan och de isländska sagorna.
    Traditionen går därifrån vidare till Wagners operor och nazismens hjältemyter, men Lönnroth visar i denna översikt att den också har plats för mycket annat, häribland moderna fantasyromaner som Ringarnas herre och TV-serier som Game of Thrones. Det germanska spåret i västerländsk litteratur kan liknas vid en snårig, trolsk och ofta svårframkomlig skogsstig där man kan träffa på nästan vad som helst - men åtskilligt av bestående värde. Det är helt enkelt förbluffande vad de gamla germanerna har att berätta.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar