Min blogglista

onsdag 6 december 2017

Marie rakt på sak

   I år är det 50 år sedan Marie Göranzon gick ut Dramatens elevskola eller Statens skola för scenisk utbildning, som den kom att byta namn till. Hon var den första kvinnan med barn som antogs. När Dramatens dåvarande chef, Ingmar Bergman, blev varse att Marie var relativt nyförlöst reagerade han med förvåning, närmast chock. Är hon? Har hon? Det är klart flickan ska in, men hur fan ska hon klara det?
    Det är bara en av de oväntade infallsvinklarna Marie Göranzon ger i "Vrålstark och skiträdd" där hon berättar för journalisten Stina Jofs om sitt liv som mest bestått av teater.
   Det barn som många trodde skulle bli ett hinder i Marie Göranzons framtida karriär, blev hennes räddning." Det finns något i mig som skulle kunna bära åt helvete, en känsla av att jag går mot ett stup och inte har vett att stanna. Lolo tvingade mig att ta grabbatag om livet, med tydliga uppgifter: byta blöja, mata, natta, trösta. Livet fick en riktning, på riktigt " avslöjar hon.
    I 50 år har hennes arbetsplats, med några utflykter till privatteatrar, tv- och filmvärlden, varit Dramaten. Det ryktas om att hon kallas "generalen", för hon vet vad hon vill med sina roller. På Dramaten
hänger numera hennes porträtt. Marie Göranzon har arbetat med alla de stora regissörerna, de mäktiga kollegorna, bråkstakarna och genierna. Mött framgång, motstånd och genomlevt katastrofer.Och jo då, mycket skymtar i berättelsen.
   Under åren har hon frikostigt delat med sig av sina åsikter, nu säger att hon borde ha hållit käften oftare .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar