Min blogglista

lördag 2 december 2017

Wintersons magiska jul

Vad kan passa bättre på lilla jul än att kliv in genom dörren till Jeanette Wintersons magiska jul genom nyutkomna "Juldagar", där både lekfulla och mörka berättelser blandas med anekdoter, glimtar av familjehistoria och recept på den godaste julmaten. Som vännen Ruth Rendells rödkål, till exempel.
   Man kan låta sig förtrollas av de muntra andarna, tidsexperimenten, reflektioner kring kärleken, spökhusen, frostlandskapen och slädarna. Jag älskar berättelsen med en omvänd jultomte, en som tar med sig säckar med grejer - till exempel förra årets julklappar - i stället för att ha med sig ännu mer prylar. Det är ett vettigt förslag i prylhysterins tid!
   Många av de här berättelserna är mörka, verklighetsfrämmande och - typiskt Winterson - roliga på ett retfullt sätt. Några av de bäst är svåra att läsa, men de belyser den sorgsenhet som framträder tydligare under de stora högtiderna när "alla" ska ha någon att vara med.
   Berättelserna passar perfekt att försjunka i medan snön - eller regnet - yr utanför fönstret, på resan hem till familjen,  framför brasan eller hopkurad i soffan med en kopp te. Och omslaget är underbart, mörkblått linne med silvertryck.3 kommentarer:

  1. Den här boken verkar så mysig.

    SvaraRadera
  2. Ser fram emot att läsa! Winterson är en författare som alltid levererar bra texter!

    SvaraRadera