Min blogglista

torsdag 14 december 2017

Guillous egen tid

   "Äkta amerikanska jeans" är den sjätte delen i Jan Guillous romanserie Det stora århundradet och den finns nu som pocket. Del sju,"1968", kom tidigare i höst.
    I centrum Eric, den tredje generationen Lauritzen, växer upp på 1950-talet. Det är en tid när grunden för det svenska folkhemmet och välståndet läggs. Det är också författarens egen uppväxttid och det bidrar nog till att han har en större närhet i skildringen.
   Ett sönderbombat Europa skriker efter svenska råvaror. Samtidigt präglas tiden av skräcken för kärnvapenkriget.Men för Eric finns orosmolnen på närmare håll. Hans skyddade tillvaro i Saltsjöbaden är på väg att slås i spillror. I den stora omvandlingen föds också en ny ungdomskultur och influenserna kommer inte längre från Europa utan från Amerika.
     Eric dras med i fascinationen för allt det nya inom musik, mode och film. Han lyckas inte bara med konststycket att smuggla
in  den förbjudna drycken Coca-Cola, han blir även först i klassen med att bära äkta amerikanska jeans. Det hela växer till en träffsäker skildring av 1950-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar