Min blogglista

fredag 8 december 2017

Musikalisk vinterresa

    Kompositören Franz Schubert fullbordade Winterreise under de sista månaderna av sitt korta liv, och sångcykeln anses vara det största verket i liedens historia. Den är på ytan lakonisk – dessa tjugofyra korta dikter tonsatta för sång och piano framförs utan avbrott på lite drygt en timme – men har ändå ett känslodjup och en kraft som ingen annan musik av detta slag någonsin har nått upp till.
  Ian Bostridge är framstående uttolkare av musikhistoriens mest berömda och krävande sångcykel, Schuberts Winterreise, och i boken "Schuberts Winterreise - en passionshistoria" reder han ut de litterära, historiska och psykologiska teman som slingrar sig genom de tjugofyra sångerna i detta legendariska mästerverk. Det översattes till finska redan 2015.

    Grundtonen är sorgsen, en ung man som avvisats av sin älskade, lämnar huset där han har bott och vandrar ut i snö och mörker. Medan han drar bort från byn ut på det ödsliga landet genomlever han en många känslor – saknad, sorg, vrede och svidande ensamhet, med flyktiga skymtar av hopp – tills det landskap där han rör sig övergår i främlingskap och förtvivlan.
    Schubert hade tänkt sig att Winterreise skulle framföras i intima kretsar, men nu fyller den världens förnämsta konsertsalar. Ian Bostridge bygger på sin väldiga erfarenhet av detta verk -. han har sjungit det mer än hundra gånger - på sitt musikaliska kunnande och på sin utbildning som forskare.
    Han tar fram gåtorna och undermeningarna i de tjugofyra dikterna och belyser den värld Schubert levde i, hans levnadshistoria och psykiska läggning, de kärva historiska och politiska förhållanden under vilka han blev en av världens största kompositörer, de återklanger och välbekanta drag som våra öron alltjämt urskiljer och gör Schuberts ensamma vandrare till vår spegel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar