Min blogglista

tisdag 5 december 2017

Horsts bästa

 Jörn Lier Horst, är född 1970 och arbetade tidigare, vid sidan av sitt författarskap, som utredare vid polisen i Vestfold i Norge. Jag tycker han är en av de absolut bästa kriminalförfattarna i Norden just nu och "Blindgång" som jag just läst är suverän. Den berör också den känsliga frågan hur polis och åklagare kan manipulera en utredning för att få det resultat de vill ha. Fast sånt understöder inte Wisting.
   Wistings dotter Line, som alltid blir inbladad i pappas olika fall, har tagit ledigt från jobbet och snart ska föda sitt första barn. Hon har fått en ny vän: Sofie, ensamstående mamma med en ettårig dotter. Sofie har ärvt ett hus efter sin morfar, smugglarkungen Frank Mandt. Line och Sofie träffas allt oftare, och när de hittar ett låst kassaskåp i källaren till Sofies hus blir Line nyfiken. I skåpet hittar de en revolver och en mycket stor summa pengar.
    Polisen misslyckades med att sätta dit Frank Mandt så länge han levde och Line tycker att de måste informera ordningsmakten om vapnet. Hon lämnar in det anonymt men kan inte undanhålla sanningen för sin pappa. Och till Wistings förvåning visar det sig att revolvern har en koppling till ett ouppklarat mordfall, och dessutom till taxichaufförens Jens Hummels försvinnande.
   Wisting ställs inför ett svårt val - ska han missbruka dotterns förtroende eller åsidosätta lojaliteten med den organisation han själv är en del av?
Det var en kall januarinatt som taxichauffören Jens Hummel försvann spårlöst. Det går ett halvår utan att man hittar någon ledtråd. William Wisting, som ansvarar för utredningen, får kritik i media och av överordnade för uteblivna resultat.
   Upplösningen är gruvligt spännande och inverkade nog på min nattsömn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar