Min blogglista

torsdag 25 oktober 2012

Den siste i tornet

 Arvind Adiga är en intressant indisk författare som ofta skriver om hur klass styr våra liv, extra tydligt i Indien med sitt sega kastsystem. I hans förra roman på svenska "Den vita tigern" skrev han om en man som till varje pris vill komma sig upp.
  I höstens bok "Siste mannen i tornet" beskriver han hur en allt mer cynisk fastighetsmarknad sätter sig över alla spelregler när det gäller att utnyttja mark.
   I femtio år har det höga huset stått pall för alla förändringar som Bombay genomgått. Men nu har fastighetsmogulen Dharmen Shahen fått upp ögonen för marken, här ska rivas och byggas nytt. Så han erbjuder en stor summa pengar till alla boende i de kooperativt ägda bostadsrätterna.
    Men för att försäljningen ska gå igenom måste samtliga säga ja och en efter en låter de sig övertalas. Till slut finns det bara en man som envist vägrar ge med sig, den pensionerade läraren Masterji . Han har varit en respekterad man men nu ser hans grannar inte vänligt på honom för han står ju i vägen för deras rikedom och lycka.
  Indien må kännas fjärran och exotiskt men fenomenet som beskrivs är allmängiltigt. Har vi inte denna höst i Mariehamn kunnat läsa om fastighetsägare som är beredda att ta till hårda tag för att öka sina vinster.

  Nej, Indien är nog inte så avlägset.Fast ingen skriver romaner om den åländska fastighetsmarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar