Min blogglista

tisdag 16 oktober 2012

En transsibirisk resa


  "Den mjölkvita himlen, som hastigt ramlade ner, började slänga en kylig snömodd över marken som piskats av den vintriga vinden, hela rymden var fylld av en nedslående tristess. "
  Så ordmålar Rosa Liksom landskapet man ser från tåget som stånkar sig fram längs den transsibiriska järnvägen i romanen "Kupé nr 6", belönad med Finlandiapriset i fjol.
  Det handlar om en arkitektstuderande ung kvinna som tar Transsibiriska järnvägen mot Ulan Bator för att studera grottmålningar. Hon delar kupé med en vodkapimplande rysk flåbuse på väg till ett bygge i öst. I den lilla trånga kupén möter öst väst  under den flera veckor långa resan.
   Genom att detaljstudera två människor, tillfälligt sammanfösta i en kupé, lyckas Liksom fånga en hel tid och hela det sovjetiska riket på väg mot upplösning.Det är en mångbottnad och rik roman som handlar om liv och resande. Och kanske om någon sorts förståelse.
  Snart är det dags för årets kandidater till Finlandia. Man har glunkat om att Ulla-Lena Lundberg skulle ligga bra till i år efter kraftprovet "Is".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar