Min blogglista

söndag 28 oktober 2012

En sen revansch

  I år har vi firat stort en August Strindbergs 100-årsjubileum. Men hans samtida konkurrent som skådespelsförfattare, Anne Charlotte Leffler har man glömt bort.
  Båda Strindberg och Leffler liksom Ellen Key föddes 1849 och på 1880-talet räknades Anne Charlotte Leffler som Sveriges främsta författare. Hennes dramer  handlar om den verklighet en kvinna från hennes egen miljö mötte. Hon skrev om kvinnors rätt till självständighet, arbete, egendom och utveckling. 1869 debuterade hon med en novellsamling som skrevs under pseudonym. Länge var anonymiteten en förutsättning för hennes skrivande; hon var gift med häradshövdingen Gustaf Edgren, som tolererade men på inget vis uppmuntrade hennes skapande.
  När man läser Monica Lauritzens välskrivna och nyutkoma biografi "Sanningens vägar" om Leffler häpnar man över hur undanskuffad hon varit i litteraturhistorien. I bästa fall ett kort omnämnande, annars tystnad.
   Lite extra roligt är det att den här boken är nominerad till Augustpriset i fackboksklassen i år, inte någon av de många August-böckerna. En liten revansch är väl också en revansch... 
  Nämnas kan att Lauritzen, som härom året skrev en fyllig biografi om Emilie Flygare-Carlén, och lyfter fram ännu en stor men halvt bortglömd kvinnlig författare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar