Min blogglista

onsdag 3 oktober 2012

Lätt om svårt ämne

   Varför är vissa människor alltid positiva medan andra oroar sig för allting? Det undrar man ibland.
   Nu visar Elaine Fox , en brittisk forskare som studerat mänskligt beteende i över tjugo år att
e finns det finns en naturlig förklaring till varför vi är optimister eller pessimister,  beteenden som på olika sätt påverkar våra liv och de val vi gör. I "Håll koll på din hjärna" skriver hon lättfattligt om hur hjärnan är konstruerad för olika människor.
   Fox är både psykolog och neurolog och knuten till  The University of Essex i England. Hon och hennes forskarteam har nu hittat en gen i våra hjärnor som styr transporten av serotonin, ett hormon som ger lyckokänsla i kroppen. Beroende på om man har korta eller långa uppsättningar av den här genen så blir vi antingen optimister eller pessimister.
  Forskarna har via blodprov undersökt uppsättningen gener på ett antal försökspersoner som sedan har fått titta på bilder med olika motiv. Optimisterna tenderar att blunda för mörka och obehagliga bilder medan pessimisterna tenderar att se de flesta bilderna ur ett negativt perspektiv.
   Det är värt att komma ihåg att varken Fox eller andra auktoriteter kan säga vad "ett friskt sinne"  är. Utom att de känner igen ett när de möter ett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar