Min blogglista

fredag 26 oktober 2012

Med Ådahl i Asien

   Vill du skriva om min nya bok?
  Det frågade frilansjournalisten Björn Ådahl i ett vänligt mejl nyligen.
  Så klart jag vill. Man hör ju titt och tätt Björns röst i radio  rapportera från Hongkong, som är hans asiatiska bas och han är väl insatt i asiatisk politik, ekonomi och historia.
  "Annorlunda, eller hur?" heter hans bok och i den rapporterar han från länder som Kina, Taiwan, Filippinerna, Burma, Kambodja och Indonesien
  Han riktar in sig på vardagens människor, de som lever under knappa riktar strålkastarna mot människor som leverunder knappa omständigheter. 
  Ordet ges bland  till jordbrukare, jurister, valfångare, affärsmän och komiker. Man får veta hur illa OS-utbyggnaden i Peking for fram med stadens äldre bebyggelse, om människor som fråntogs mark och inte ännu fått ersättning och knappast kommer att få det heller. Deras livsöden blir som en provkarta över de stora omvälvningar som regionen har genomgått under de senaste decennierna. Han citerar en replik från Hongkong: Du behöver ett bättre kameraobjektiv. Allt är nuförtiden så stort i Kina att vidvinklarna måste vara extrema för att det ska gå att fotografera. 
    Det är möjligt att han har rätt. Men med ord går det bra att fånga nutiden, det bevisar Björn Ådahl.
   Boken är illustrerad med svartvita fotografier, teckningar och symboler, och den avslutas meden lista över böcker där man kan läsa mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar