Min blogglista

onsdag 10 oktober 2012

Sista om Barbarotti

   Detta är den femte och sista boken om polisen Gunnar Barbarotti i staden Kymlinge har kommit ut. Den har en egendomlig titel, "Styckerskan från Lilla Burma". Har man bara kommit en bit in i boken så förstår man den, Håkan Nesser är skicklig på att uppfinna geografiska namn. Som Kymlinge, en lillasyster till Kumla kanske.
  Den av privata skäl arbetsoförmögne kriminalinspektören Gunnar Barbarott sätts på ett av Kymligepolisens "cold cases", som emellertidförlorar sin kyla i Barbarottis vård. Om inte Ellen Bjarnebo var skyldig till det hon anklagats för och suttit 11 år i fängelse för, vem var det då som mördade och styckade sitt offer 1989? Ett fall med förvecklingar som leder Barabarotti på en resa  från jordbrukshemmanet Lilla Burma utanför Kymlige till ett fjärran beläget fjällpensionat nära Vilhelmina.
   Det är en löst fogad kriminalroman som mer handlar om varför det blir som det blir, hur livet och döden kan förstås och förstås, som alltid hos Barbarotti, samtal med vår herre. En filosofisk kriminalroman kanske, om genren finns. Språket är som alltid hos Nesser en njutning att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar