Min blogglista

måndag 8 oktober 2012

Ojämlikhetens land?

   USA var en gång hoppets och drömmarnas land. Nu har det förvandlats till ett land med stagnerande ekonomi, växande klyftor och politisk förlamning. Sedan finanskrisen 2008 har miljontals amerikaner förlorat jobbet, vräkts från sina hem och tvingats vänja sig vid ett liv i otrygghet. De redan fattiga har blivit fattigare, samtidigt som en fallucka öppnats för stora delar av medelklassen.  
  Vad gick snett? Vems är felet? I jakten på svar är landet mer splittrat än på länge. Medan Teapartyrörelsenm riktat sin vrede mot Barack Obama har Occupyrörelsen vänt strålkastarljuset mot den rikaste procenten. Och någonstans däremellan har allt fler börjat tvivla på den amerikanska drömmen.
  Den svenska frilansjournalisten Kent Werne rör sig över hela kontinenten, talar med människor och beskriver vad han ser i "Amerikansk höst - reportage från ojämlikhetens land".
   Det som stör mig med boken är att den så ensidigt fokuserar på det negativa. Letar man efter det negativa ser man bara det negativa. Och, handen på hjärtat, vilket land kan inte beskrivas som ojämlikt i dessa tider? Både Sverige och Finland, om man bara letar efter det ojämlika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar