Min blogglista

lördag 20 februari 2016

Färdigberättat

 Sent på fredagskvällen dog den italienske författare Umbero Eco, 84 år gammal. S¨å har ännu en egensinnig röst inom litteraturen tystnat. I fjol kom hans senate roman "Upplaga noll" ut på svenska, en satir över hur medierna utvecklats under Berlusconi-perioden.
   Men nu är det färdigberättat för Ecos del. Sju romaner och andra böcker i skilda ämnen finns för omläsning. "Rosens namn" från 1980 är en modern klassiker och håller för många omläsningar. Det är, på sätt och vis, en drift med deckargenren men också en kärleksförklaring till medeltiden.
    Broder William från Baskerville, vida berömd för sitt skarpsinne och sin lärdom, kommer en novemberdag år 1327 till ett norditalienskt benediktinkloster. Han är utsänd för att medla i maktkampen mellan påven i Avignon och kejsar Ludvig men får snart annat att göra.
    Under sju skräckfyllda dygn hittas den ena munken efter den andra mördad, och William förvandllar sig till detektiv, beväpnad med Aristoteles logik, Thomas av Aquinos teologi och Roger Bacons vetenskapliga skepsis. Romanen blev en världssuccé när den utkom och har sålts i miljontals exemplar världen över.Den har också filmats och filmen är bra, men det är inte detsamma som att ha läst boken. En film är en tolkning av en text, kom ihåg det.

1 kommentar:

  1. Rosens namn är mycket läsvärd , och filmen är även den mycket sevärd .

    SvaraRadera