Min blogglista

torsdag 7 september 2017

Ännu en Westö

Efter att ha läst klart Kjell Westös nya roman började jag kika i hyllorna på hans övriga. En av dem som stannat i minnet är "Där vi en gång gått", som också finns i pocket.
   När den berättelsen börjar är Finland ännu en del av Ryssland, men den saken förändras snabbt. Det är en roman som handlar om inbördeskriget och vad det gör med människor. Där vi en gång gått är en roman om Helsingfors och människorna som bor där under 1900-talets första hälft.
     Det är en stad i oro, och med ständig växtvärk. Gaslyktan blir elljus, jazzen stiger iland från Amerika och den nya tidens fotografier bjuder på oväntade sensationer. Vi får möta en grupp människor, de flesta från den finlandssvenska medelklassen, men några med enklare bakgrund och andra bra mycket rikare.
    Då kriget börjar är Allu bara en pojke som älskar att spela fotboll. Men snart följer han med sin pappa på uppdrag för de röda. Eccu och Cedi är unga studenter som vill strida på den vita sidan. Men de blir inga hjältar, kriget och tiden efter det blir obehagligare än de trott.  När kriget så är över tar det lång tid för dem att hitta tillbaka till jämvikt och lugn igen. Några gör det aldrig.
    Det här är också historien om Cedis syster Lucie, som gör som hon vill och struntar i vad de rika och stränga föräldrar säger. Romanen berättar om en viktig tid i Finlands historia.Nästa år är det hundra år sedan inbördeskriget men skuggorna från det förflutna har inte lagt sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar