Min blogglista

tisdag 26 september 2017

Kvinna i en farlig tid

    Elisabeth Fremantle är historiker med flera böcker om ätten Stuart bakom sig, och hon har framför allt valt att skildra kvinnors öde i historien. Hon skriver också om mode och har medverkat i publikationer som Vogue och Elle.
  Hennes roman "Flickan i glastornet" är en historisk thriller som skildrar hur det är att födas som kvinna i en manlig värld, att vara hårdvaluta på äktenskapsmarknaden och en farlig tronpretendent. Efter den barnlösa drottning Elisabet I:s död 1603 råder politiskt kaos i  England. Lady Arabella Stuart är brorsdotter till drottningen av Skottland och därmed först i tronföljden. Sedan barnsben hålls hon fånge på Hardwick Hall, där hennes mista steg kontrolleras och hon hålls avskild från allt vanligt liv. Kanske hade Arabella inga riktiga vänner, kanske var hon sin egen värsta fiende.
      Men längtan efter att styra över sig själv, att kunna bestämma vem hon ska älska, tar över. Men Arabellas naiva drömmar om frihet krockar med omgivningens politiska ambitioner. Halva England vill se henne på tronen, den andra halvan vill se henne död.
   Fremantle suggererar fram en tid som är både olik och lik vår egen. När makten utmanas kan vad som helst hända, nu som då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar