Min blogglista

onsdag 20 september 2017

Shakespeare i ny version

"Honung och ättika" av Anne Tyler är en del i den internationella Shakespeare-serien där samtida författare tar sig an varsitt Shakespeareverk. Shakespeares Så tuktas en argbigga har i Tylers moderna version blivit en lekfull och bitsk kärleksroman. Med humor och värme förflyttas den 400 år gamla komedins handling till ett nutida Baltimore, med ett uppdaterat persongalleri och en lika charmig som egensinnig familj i huvudrollen.
    Det är beundransvärt att Tyler, som under hela sin karriär skrivit om Baltimore lyckas hetta nya infallsvinklar hela tiden. Har läst henne sen tidigt 80-tal och hon håller stilen.
   Argbiggan Kate Battistas liv har gått i stå, hon jobbar på en förskola och bor tillsammans med en truliga tonårsyster och excentriske far i föräldrahemmet utan några större framtidsplaner. Den yngre systern Bunny bryr sig mer om att hata köttätare och smyga ut med killar än att hjälpa till i hushållet. Doktor Battista är för det mesta i labbet där han efter många år tycker sig vara på väg mot ett genombrott i sin forskning som kan hjälpa miljoner människor.
   Men hans oumbärlige assistent Pjotr Tjerbakovs studentvisum är på väg att gå ut och omintetgöra vidare framsteg och doktor Battista tycker Kate borde ställa upp som kandidat till fru åt honom – då kan hon ju fortsätta sköta om hemmet och dessutom fixa ett green card till Pjotr.
      Men kan den självständiga men uttråkade Kate ens närma sig Pjotr , som säger så märkliga saker och har så underliga idéer, och skulle kärlek mellan dem någonsin kunna uppstå? Det är frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar