Min blogglista

lördag 16 september 2017

Brottstäta Gotland

Marianne Cedervall är född på Gotland och bor idag där halvårsvis. 2009 debuterade hon med Svinhugg, den första romanen i serien om väninnorna med magiska krafter. Mirjam och Hervor.
  Nu har hon en ny serie på gång med pensionerade läraren Anki Karlsson i huvudrollen som problemlösare sekunderad av pensionerade kriminalaren och grannen Tryggve Fridman. Den tredje boken i serien har just kommit, "Dit solen aldrig når".
   i Mullvalds socken på Gotland spirar våren och Anki Karlsson njuter av livet som pensionär och hästägare. Hon ska ge sig ut på långritt och får tips av sin gode vän Tryggve om en trevlig prästgård i Smissarve där hon kan övernatta. Själv ska Tryggve resa utomlands, och när han letar efter sin resväska hittar han något som rör upp gamla minnen. Det är anteckningar från ett av hans första fall som polis - ett fall som förblev olöst men som Tryggve lade ner mycket tankemöda på.
   Samtidigt i Smissarve får Anki nya bekantskaper, bland annat träffar hon en journalist som är där för att skriva en artikelserie om det så kallade Fruntimmershuset , ett vilohem för kvinnor som drevs av kyrkan på 70-talet och Anki förstår snart att huset och dess historia rör upp starka känslor, inte minst bland kyrkans anställda. När journalisten Ninni Weström oväntat försvinner har Anki fått ett nytt fall att sätta tänderna i.
   Cedervall skriver bra och är bra på att skildra miljöer. Men varför i herrans namn måste alla brott bottna i övergrepp mot kvinnor? Det är inte klokt vilken fantasilöshet som drabbat samtida deckarförfattare i fråga om motiv. Läs Trenter och Lang och lär om vad som driver människor till brott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar