Min blogglista

fredag 29 september 2017

Om kvinnors vänskap

   Elin Olofssons nya roman, "Krokas", är på ett sätt en historisk roman, om historia i det nära förflutna.
   Den börjar i september 1949 när den unga och trasiga tyska kvinnan Uli Hartmann kommer till Krokoms tågstation i Jämtland.. På sig har hon en kappa som hon stulit av sin tidigare arbetsgivare Fru Cederstam och med sig har hon en bunt brev.
    Alla breven är skrivna av en Elsa Pettersson, som enligt adressen ska finnas någonstans i Krokom. Uli tänker leta reda på Elsa för att få veta vad som egentligen hände mellan henne och Ulis älskare Hansi, som deserterade och dog i Norge under kriget.
    Samtidigt står Elsa Pettersson i lanthandeln där hon arbetar och packar varor åt kunderna. Hon grubblar över hur hon ska göra sig av med den stora hemlighet som hotar hela hennes tillvaro.
När de två kvinnorna möts förändras livet för alltid. Och mot alla odds växer en vänskap fram mellan de två även om Uli får hela sin världsbild omskakad
   Det är en roman om kärlek och ensamhet, om hemligheter och oväntade möten i en tid där tyskar, och tyskor, inte sågs med blida ögon. Romanen pekar stillsamt på att historien består av enskilda personer och att kollektiv skuld inte är det säkra svaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar