Min blogglista

fredag 1 september 2017

Ett omtumlande år

   Nu är vi på väg in i hösten igen, inget man kan blunda för. Och ur höstbokfloden kommer många romaner. Som Jan Guillous "1968". Att den heter så är inte konstigt. 1968 är ett av 1900-talets mest mytomspunna årtal. Protesterna mot Vietnamkriget i både USA och Västeuropa skapade en vänstervåg som präglade både politiken och kulturen.
   Det här är den sjunde romanen i Guillous serie om familjen Lauritzen. En serie som är rätt ojämn men där det glimtar till emellanåt när författaren stöter på favoritfenomen, som här.
   Den unge Eric Letang är färdigutbildad jurist och brinnande aktiv i politiken. Som ung notarie på den beryktade advokatfirman Henning Sjöstrand (!) tvingas han gång på gång ta ställning till hur juridiken kan användas till både gott och ont. Hans första stora mål för honom ut i Europa den heta sommar när de röda fanorna dominerar gatorna i Paris och när socialism med mänskligt ansikte går under i Prag.
   Den vänsterradikala vågen kommer att än mer splittra familjen Lauritzen mellan de yngre som anser att det är rätt att göra uppror och de äldre som vidhåller att äganderätten står över allt annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar