Min blogglista

torsdag 31 augusti 2017

Mat och Sydafrika

 Sally Andrew begår sin debut med första delen i en deckarserie som utspelar i de inre bergstrakterna av Sydafrika. "Tannie Marias recept på kärlek och mord" heter boken, som nu kommit i pocket. Författaren, som bor i Sydafrika, har varit engagerad i kvinnojourer och vet vad hon skriver om
när hon beskriver utsattheten. En blandning av Damernas detektivbyrå och ispettore Montalbano, med lika delar humor, kärlek, matrecept och en mordgåta.
   Huvudpersonen Tannie Maria, en medelålders änka bosatt i Klein Karoo som älskar att laga mat och att dela med sig av sina recept i sin matspalt i The Karoo Gazette. Och Tannie är den titel man använder när man tilltalar en kvinna som är äldre än en själv på afrikaans. 
    En söndagsförmiddag när Maria står och lagar aprikosmarmelad dyker hennes chef Harriet Christie upp där ute på velden. Hattie, som hon kallas, är villrådig eftersom centralredaktionen i Kapstaden har bestämt att man ska lägga ner Marias matspalt till förmån för en rådgivningsspalt. Hur kan de lösa problemet? Skulle Tannie Maria kunna byta disciplin och tänka sig att bli samlevnadsexpert i stället?
     Maria gillar inte det nya uppdraget men upptäcker att hon trots allt har en viss fallenhet för att lyssna till människors problem och att hon kan komma med goda råd, som hon kryddar med lämpliga matförslag. Hon har själv många dyrköpta erfarenheter i bagaget men genom att hjälpa andra medmänniskor i Klein Karoo finner Tannie Maria att hon också kan läka sina egna sår och bli en hel människa. När kvinnan mördas dras Tannie Maria in i mordundersökningen trots att Ladismiths egen kriminalkommissarie, Henk Kannemeyer försöker hålla henne utanför. Plötsligt är Maria indragen i något som är mycket farligare än hon någonsin kunnat ana. Och då hjälper inte ens hennes bästa recept på chokladkaka. Ett annars väl beprövat recept mot allehanda olyckor. Och förresten receptet på hennes "melktart", en paj fylld med krämig vaniljkräm, ska jag testa snart. Mycket av inspirationen kommer från det holländska köket.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar