I fjol kom Niklas Kämpargårds bok om hur man kan leva så som bönderna gjorde förr och ta vara på det som naturen ger. För det behövs inte bara vilja utan också kunskap för att lyckas med det.
I flera hundra år har bonden förädlat gårdens mat på hemmaplan och tagit
del av säsongens utbud av färska delikatesser och bevarat smak, doft och
välbehag inför vintern. I Kämpargårds nya bok "Bondens skafferi"
får läsaren lära sig att ta hand om gårdens, skogens och de öppna
viddernas råvaror, får ta del av de nedärvda knepen om hur man med hjälp
av klassiska tekniker kan göra det absolut bästa av dem.
Det är en
kokbok med gott om recept, men här hittas också så mycket mer än så: Här
får man kunskaper om hela kedjan, från odlingstips till
förädlingstekniker. Kapitlen har namn som Mjölkens fröjd, Skogens
skafferi, Blommor och bin, Baka en kaka, Naturliga smakförstärkare,
Sött och salt, och i boken finns också resonemang kring mathantverk och
tradition.
Boken utgår från livet på en mindre gård, men
självklart kan läsaren få tag på råvarorna på andra sätt: köpa köttet i den lokala butiken, odla tomaterna på balkongen och plocka bären i skogen
och så vidare.
Man behöver inte vara bonde för att äta som en. Och som han konstaterar: Med ett välfyllt skafferi är livet aldrig fattigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar