Min blogglista

söndag 20 augusti 2017

I bondens skafferi

    I fjol kom Niklas Kämpargårds bok om hur man kan leva så som bönderna gjorde förr och ta vara på det som naturen ger. För det behövs inte bara vilja utan också kunskap för att lyckas med det.
   I flera hundra år har bonden förädlat gårdens mat på hemmaplan och tagit del av säsongens utbud av färska delikatesser och bevarat smak, doft och välbehag inför vintern. I Kämpargårds nya bok "Bondens skafferi" får läsaren lära sig att ta hand om gårdens, skogens och de öppna viddernas råvaror, får ta del av de nedärvda knepen om hur man med hjälp av klassiska tekniker kan göra det absolut bästa av dem.
    Det är en kokbok med gott om recept, men här hittas också så mycket mer än så: Här får man kunskaper om hela kedjan, från odlingstips till förädlingstekniker. Kapitlen har namn som Mjölkens fröjd, Skogens skafferi, Blommor och bin, Baka en kaka, Naturliga smakförstärkare, Sött och salt, och i boken finns också resonemang kring mathantverk och tradition.
    Boken utgår från livet på en mindre gård, men självklart kan läsaren få tag på råvarorna på andra sätt: köpa köttet i den lokala butiken, odla tomaterna på balkongen och plocka bären i skogen och så vidare.
    Man behöver inte vara bonde för att äta som en. Och som han konstaterar: Med ett välfyllt skafferi är livet aldrig fattigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar