Min blogglista

onsdag 30 augusti 2017

Ett magiskt skepp

Vissa fartyg och vissa personer blir med tiden större än livet. Ett sådant fartyg är Gustav Eriksons Herzogin Cecilie, redarens favoritfartyg, snabbseglare och ryktbar. Och Sven Eriksson från Granboda i Lemland var dess rekordunge kapten. Att han förälskade sig i en av passagerarna ombord, Pamela Bourne, gjorde att ryktet fick vingar.
    Ett spännande fynd på Åland av aldrig tidigare publicerade fotografier av Herzogin Cecilies sista resor ligger till grund för den här boken. Ulla-Lena Lundberg , som har släktband till Sven E, har skrivit texten. "Hertiginnan och kaptenskan - Herzogin Cecilie och hennes krets" är en hisnande, sann sjöfartshistoria och en fördjupning av vad vi vet från tidigare.  Pamelas fotografier - och hon var en skicklig fotograf - kompletterade med bilder ur Ålands sjöfartsmuseums bildsamling, upptar huvuddelen av boken.Bilderna har ställts till förfogande av Svens och Pamelas dotter, Freya Darby, och Per-Ove Högnäs har varit behjälplig med bildhantering.
  I den åländska sjöfartshistorien seglar fyrmastade barken Herzogin Cecilie fram med oförminskad glans, och omständigheterna kring hennes haveri 1936 väcker fortfarande heta känslor - åttio år efter det utdragna sorgespelet vid Devons kust.
     "Rollbesättningen kring Hertiginnan är starkt utmejslad med stora personligheter som skrivna för operan: röster som bär över havets dån, kläder uppsydda för största effekt, kulisser med många hundra meter segel, vetehamnarna i Australien, Kap Horn och Devonkusten, specialeffekter i form av mareld och skum, gnissel, visslingar och suckande isberg" skriver Lundberg och har förstås rätt i det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar