Min blogglista

tisdag 8 augusti 2017

Om gåtfull konstnär

Anna Laestadius Larsson har ett stort intresse för kvinnors rättigheter och villkoren för kvinnors liv sbåde i historien som i samtiden. Hon har tidigare gett ut trilogin Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan, om livet vid det svenska hovet och i Stockholm under sent 1700-tal. Nu förflyttar hon sig närmare vår tid när hon skriver om konstnären Hilma af Klint i romanen "Hilma".
    Sekelskiftet 1900 och industrialiseringen tränger ihop människorna i städerna, tro och vetenskap bryts mot varandra och arbetares och kvinnors krav på rättigheter ska snart för alltid förändra vår världsuppfattning. Mitt i denna tid lever och verkar Hilma af Klint.
    Hon målar som ingen annan gjort tidigare. Hon tar hjälp av den mystiska kvinnogruppen De fem och höga mästare från den andliga världen. Hon är så övertygad om att världen inte är redo för hennes konst att hon gömmer undan tavlorna allt eftersom de blir färdiga. Hon har kallats "en av den svenska konstihistoriens sällsammaste figurer" och först nu har man insett det unika med Hilma.
    Det här är romanen om människan, konstnären och gåtan Hilma af Klint. En berättelse om att följa sin inre röst, att försöka utföra det omöjliga fast man inte borde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar