Min blogglista

måndag 14 augusti 2017

På pilgrimsvandring

  Stefan Lundberg har jobbat som journalist på dagstidningen Hufvudstadsbladet i 25 år och som korrespondent för Dagens Nyheter under åren 1985-2011. Han har medverkat med reportage i bland annat The Guardian, US Today och Dagbladet (Oslo). Tillsammans med Staffan Bruun har han dragit radioshowen Fritt Fram sedan 1988. Duon gav tillsammans ut tio satiriska böcker 2003-2012.
   Varför berätta detta?
   Jo, för att Lundberg inte alls är en förväntad pilgrimsvandrare. Men i "På Spaniens tak - en vandring utan slut" får läsaren följa hans månadslånga vandring
dag för dag.
    Den 840 km långa pilgrimsvandringen genom norra Spanien blir ramen för journalisten Stefan Lundbergs svidande, roliga och satiriska iakttagelser. För naturligtvis är det inte bara det som sker den aktuella dagen som slinker med i texterna. Här finns reflexioner över fenomen som kanske förvånar oss idag. Förklaringen till dagens narcissistiska diktatorers framgång hittar han hos 1800-talets George Sand. Den finlandssvenska kulturelitens tillgjordhet målar han i komiska penseldrag och man får veta varför Merete Mazzarella bjöd på ofrivillig reality-tv i tiden. 
    Allt medan det stumma danska kärleksparet försöker älska sig genom pensionatsväggen, munkarna sjunger sin vesper, vandringskamrater berikar dagarna, svetten rinner och Atlanten dånar under fötterna.
    Det är fräscha ögonblicksbilder, roliga att läsa, och man får god inblick i vandrandets mödor. Stefan Lundberg är utmärkt som ställföreträdande pilgrimsvandrare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar