Min blogglista

måndag 18 september 2017

Tillbaka i historien


I sin nya roman "Den eviga elden" återvänder britten Ken Follett till skådeplatsen för succéromanerna "Svärdet och spiran" och "En värld utan slut" i den så kallade Katedralserien. En serie som sträcker sig från medeltiden för att avslutas med det turbulenta 1500-talet som fond.
    Det är jul och Ned Willard är på väg tillbaka till hemstaden det fiktiva Kingsbridge. Än har han ingen aning om att det kommande året, 1558, ska vända upp och ned på hans liv, och förändra Europa för all framtid. Stadens mäktiga katedral tornar upp sig över en befolkning delad av religiös extremism, där högt hållna principer ständigt krockar med vänskap, lojalitet och kärlek. Ned finner sig plötsligt stå på motsatt sida i konflikten som kvinnan han drömmer om att gifta sig med, Margery Fitzgerald.
    När Elisabet I kröns till drottning vänder sig hela Europa mot England och "oäktingen" på tronen. För att skydda sig från lönnmördare, uppror och invasioner grundar den sluga och beslutsamma unga monarken landets första underrättelsetjänst. I Paris bidar Maria Stuart sin tid. Hon har utropats till Englands rätta ledare och hennes anhängare gör upp planer för hur man ska kunna avsätta drottningen.
    Skyddad av en liten, lojal grupp av spioner och hemliga agenter klamrar sig Elisabet I fast vid tronen. Samtidigt jagar Ned Willard den gåtfulle Jean Langlais, utan att veta att det bakom detta tagna namnet gömmer sig en gammal klasskamrat som känner honom alltför väl.
   I romanen skildras en europeisk ödestid, då våldet sprids från Edinburgh till Genève och Neds och Margerys kärlekshistoria tycks dömd att sluta i tragik.
   Den här romanen, på drygt 800 sidor, varar ganska länge. Men har man en gång börjat läsa den så är man fast.

1 kommentar: