Min blogglista

söndag 7 april 2013

Bli en asfaltängel?

  Johanna Holmströms nyutkomna roman heter "Asfaltänglar"och handlar om samtiden konflikt mellan tradition och modernitet.
  Sarah är finlandssvenska och jobbar på resebyrå och har konverterat till islam. Sina kvällar tillbringar hon online där hon diskuterar religiösa problem med sina muslimska trossystrar. Hon låser in sin dotter Leila i lägenhetens trygga förvar om nätterna, men lämnar fönstret olåst.
   Sarahs man Farid är invandrare från Maghreb-regionen. Han har skämt bort sin äldsta dotter Samira men nu börjar snaran dras åt kring henne - hon är giftasmogen. Han är starkt förankrad i sin nordafrikanska kultur, men har aldrig brytt sig om att läsa Koranen.
  Men Samira vill skapa sig ett eget liv, studera, gå på klubbar och förälska sig i den hon vill som andra finska tjugoåringar. Hon flyttar hemifrån, blir av med mödomen och försöker förverkliga sin egen form av islam.
  Lillasyster Leila är femton år. Osynlig i skolan, läser om kändisar och hänger på stan. Hennes bästa vän Linda är en förstaklassens pinuppa älskar Brintney Spears och alla pojkar som älskar henne.  
   Samtidigt planerar Farid för Samiras bröllop.En familjeroman om patriarkatets makt, kulturkrockar och det smärtsamma i att slitas mellan identiteter. Det som de här flickorna är mest rädda för är att bli asfaltänglar; flickor som knuffats eller hoppat från balkonger för att de dragit vanära över den patriarkala familjen. Sånt händer då och då.
    Holmströms flickor är starka och smarta, hemmastadda i ett hårt samtida Helsingfors av metrotunnlar, rasistiska vaktfirmor och köpcentra. Med rasande energi, humor och ilska slår de sig fram. Men hur långt räcker deras vänskap - egentligen? Det är många brännande frågor som avhandlas här och de kommer att fortsätta vara problematiska länge än.

1 kommentar: