Min blogglista

torsdag 18 april 2013

Uppror mot slaveriet

  Marcus Rediker är professor i historia vid University of Pittsburgh i USA. I sin forskning har han specialiserat sig på sjöfartshistoria ur ett underifrånperspektiv. Ett sådant perspektiv hittar man i nyutkomna "Amistad" som berättar om ett slavuppror till sjöss - som slutade lyckosamt för slavarna.
   Den 28 juni 1839 lägger slavskeppet La Amistad ut från Havanna och sätter kurs mot plantagerna i sydstaterna för att leverera sin mänskliga last av fyrtionio män och fyra barn. Men efter fyra dagar till havs gör fångarna uppror, dödar kaptenen och tar kontroll över skeppet. Allt i syfte att återvända till sina hem i Sierra Leone på andra sidan Atlanten.
  Men det blir en hemresa med förhinder. Efter några veckor infångas de av amerikanska krigsfartyg och kastas i fängelse i Connecticut.  Men i den efterföljande rättegången frias överraskande nog afrikanerna, och så småningom lyckas de återvända till Afrika.
  De här är en  händelser utgör ett av de mest omskrivna kapitlen i slaveriets historia. Men oftast har huvudrollerna getts åt jurister och politiker.
  I sin bok kan historikern Rediker med hjälp av tidigare inte utnyttjat källmaterial vända på perspektiven. Centrum i hans berättelse blir den lilla grupp afrikaner som riskerade sina liv för friheten, när de mot alla odds satte sig upp mot spanska och amerikanska slavhandlare och deras regeringar och segrade. Deras uppror gav eko över hela världen och förändrade kampen mot slaveriet.
  Såna historieböcker behöver vi fler av.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar