Min blogglista

onsdag 17 april 2013

Hitta till gröna rum

Om man bara vet var man ska leta finns så många härliga, grönarum i Stockholm. Parker som fungerar som stadens lungor och oaser, där man kan finna lugn.Och där trötta resenärer kan vila sina ben en stund.
   Hans Wester, som kan titulera sig slottsträdgårdsmästare, presenterar i nyutkomna "Stockholms gröna rum" några favoriter. Hans egna bilder illustrerar den vackra boken. Bland de 18 parkerna i  hittar man både klassiska utflyktsmål och nya platser att älska.  Mitt i innerstadens stress  hittar man pärlor som Centralbadets trädgård och Berzelii park och en bit utanför staden kan man njuta av Drottningholms pryd­liga barockpark eller hitta oväntad blomsterglädje i förorten Skärholmens perennpark.
   Här får man läsa både om  trädgårdarnas historiska bakgrund och den odlings­filosofi de är byggda utifrån, allt för att fördjupa besökarens upp­levelse De odlingsintresserade får veta vilka växter som odlas i trädgårdarna så att man själv kan låta sig inspireras till vilka växter man vill plantera i den egna trädgården.

    Texterna följer ofta trädgårdarna och parkerna under ett helt växtår, så att läsaren vet vad man har att vänta sig av parken under de olika årstiderna, och när man kommer att mötas av den allra mest strålande blomningen. Bilder tagna under alla årstider, som visar att parkbesök inte bara behöver vara ett vår- eller sommarnöje.
  Förstås har man stor glädje av boken hemma i läsfåtöljen. Formatet är stort så det är ingen bok man stoppar i handväskan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar