Min blogglista

tisdag 2 april 2013

Leffler ut ur skuggorna

  I fjol kom Monica Laurtitzens stora biografi över Anne Charlotte Leffler (1849 - 1892). en kvinnlig dramatiker som var mer spelad än strindberg men som sedan negligerats.
   Nu kommer ett urval av Lefflers noveller , hör till hennes skarpaste texter. Hon diskuterar alkoholism, lesbisk kärlek, föräldraskap, sexualitet och moral, ämnen, utan även ett som svensk litteratur aldrig tidigare hade diskuterat så rakt på sak.
   "I krig med samhället och andra texter"  är en samling med Lefflers bästa noveller. Urvalet har gjorts av Claudia Lindén, FD i litteraturvetenskap, som också skrivit introduktioner till texterna. Samlingen innehåller också ett romanutkast som - om Leffler fått leva - kanske skulle ha blivit Sveriges första lesbiska roman. Fast hon var nog för tidigt ute för samtiden både hyllade och föraktade hennes radikala idéer.

   Bra är det att Leffler lyfts fram ur skuggorna. Alltför länge har Strindberg fått vara den enda rösten som skildrar det slutande 1800-talets samhälle och samliv, ur sitt perspektiv. Det är alltid bra med flerstämmighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar