Min blogglista

lördag 6 april 2013

En lovsång till lättja

  Dan Rosenholms nya bok "Trädgårdshandbok för lata" kan bli räddningen för den som gärna vill ha en prunkande trädgård, men föredrar häng­mattan och hamocken framom spade, gräsklippare och skottkärra. Med sin långa erfarenhet vet han att man kan få en vacker trädgård med en minimal arbetsinsats.
    Han delar här med sig av sin kunskap och ger handfasta råd, ofta med glimten i ögat. Om hur vi ska göra för att slippa klippa gräset stup i ett och hur man kan bli vän med mossan i gräsmattan - den är ju mjuk och grön, hur vi anlägger en rabatt så att ogräset inte har en chans att överleva, och vilka rosor som nästan inte kräver någon skötsel, men ändå blommar rikligt flera gånger per säsong. 
   Alla växter behöver inte heller vara äkta, varför inte satsa på några underhållsfria kaktusar i plåt? Och alla växter behöver inte heller planteras direkt på marken utan sköts betydligt mer lättvindigt i en pallkrage eller en kruka. Den utsökt vackra magnolian kanske verkar väl exklusiv och svår, men Dan Rosenholm ger här initierade tips om hur även den kan trivas utan allt för stor insats. När hösten kommer kan de lata fortsätta ta det lugnt, det finns nämligen många insekter, fåglar och fjärilar som är glada och tacksamma över att få kalasa på fallfrukten.
  Boken är illustrerad med Dan Rosenholms egna härliga trädgårdsbilder. Och det bästa rådet i boken är: Den som INTE lyder råd är vis. 
   En trädgård sköts bäst enligt eget huvud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar