Min blogglista

tisdag 30 april 2013

Patientens prislapp

Den svenska sjukvården står under debatt.Liksom den åländska. Vad får vården kosta?
   Skicklige DN-grävaren  Maciej Zaremba har tagit sig in bakom debattens fronter för att ta reda på hur vården egentligen styrs och hur det gick till när patienten blev kund och en del av industrin sjukvård.
I "Patientens pris", som är helt nyutkommen, rapporterar han om det som läkare och sjuksköterskor vetat sen länge och patienter fått känna in på kroppen: en "sjukvårdsmarknad" där vård blivit produkter.
    Så vad kostar en patient? Och vem kom på att patienter mår bättre av att bollas från läkare till läkare och att ingen har överblick? Vem sätter priset? Hur gick det till när våra politiker gjorde vissa patienter mer lönsamma än andra? Och vad är New Public Management?
   Det är frågor han söker svar på.
  Hans reportage väckte en storm av reaktioner när de vintern 2013 först publicerades i Dagens Nyheter. En av dem som reagerade var Magnus Lind, f d överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm, och som i boken skriver om sina egna erfarenheter från "sjukvårdsmarknaden" och dessutom kommer med ett alternativt förslag till styrning och mätning av effektivitet i vården. 

   Det här är en bok som borde vara obligatorisk läsning för alla som sysslar med vårdpolitiska beslut.

1 kommentar: