Min blogglista

måndag 25 januari 2016

Äldst i Stockholm

Gamla stan blir allt populärare som besöksmål i Stockholm. Turisterna strömmar till och det är attraktivt att bo här. Men annorlunda var det förr. Då var Gamla Stan en stadsdel som "fint folk" undvek. Men detta historiska centrum från 1200-talet har flera gånger varit nära att förstöras: av rivningar, förtätningar, vattenskador, bränder.
  Tema för Samfundet S:t Eriks årsbok 2015 är just Gamla stan och här skriver 23 experter om Gamla stan utifrån sina respektive områden. "Gamla stan: stad i förvandling" har blivit en mångsidig bok som börjar med en exposé över stadens 750-åriga historia och slutar i den ifrågasatta Centralbron och det omdebatterade Tredje spåret.
Mellan detta rör sig berättelsen om Gamla stan genom vindlande gränder och gömda murverk, skeppsbroadelns handelshus och den omgivande arkipelagen, Slottets fasader, framsynta stadsplaner och historiska uppmätningar, varsamma renoveringar och hotande förfall. Intressant för åländska läsare är berättelserna om var fisksäljarns båtar och åländska ved- och kalkskutor lade till. För ålänningarna före 1809 var Stockholm synonymt med Staden.
Samfundet S:t Erik, bildat 1901, sprider kunskap om staden och det här är en både vacker och faktaspäckad bok om stadens äldsta del.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar