Min blogglista

onsdag 27 januari 2016

Historiska spioner

Ben Macintyre är en av de bästa på att beskriva spioneri och spioner. Senaste jag läste av honom var boken om Kim Philby, dubbelagenten som hoppade av till öst. Den tredje och avslutande delen i  Macintyre´s framgångsrika spiontriologi är "Double Cross" om spionerna som gjorde invasionen på D-dagen möjlig.
    Den 6 juni 1944 landsteg 150 000 allierade soldater vid Normandies stränder. Dagen D var en makalös militär prestation, men även ett mästerverk i vilseledning. Den innefattade samtliga delar av de allierades underrättelsetjänst. Spionerna som möjliggjorde invasionen av Normandie var fem till antalet och tveklöst en av de underligaste och mest excentriska skara människor som någonsin deltagit i ett krig: en bisexuell peruansk playgirl, en kortväxt polsk stridspilot, en serbisk Casanova, en spansk kycklinguppfödare med en mer än livlig fantasi samt en hysterisk fransyska vars besatthet av sin hund närapå kom att välta hela invasionen över ända.
    Men framgången vilade även på en sjätte spions hjältemodiga uppoffring; en historia som nu för första gången kan berättas i sin helhet. Double Cross är De tidigare fristående delarna som handlar om andra världskrigets spionage är " Agent ZigZag" och "Operation Mincemeat", båda två mycket spännande och lästa över hela världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar