Min blogglista

torsdag 21 januari 2016

Hem till Gärningsberg

Efter framgångarna med "Till flickorna i sjön" är Elin Olofsson tillbaka med en skildring av livet och kärleken i ett Sverige långt från storstadens puls i romanen "Gånglåt". Faktum är att det ser ut som en trend, att allt fler unga svenska författare skriver om glesbygd. Länge har ju storstaden varit det enda man kunnat tänka sig att skriva om.
Det börjar med att den kända sångerskan och låtskrivaren Sonia - ”Salida” - Sallström åker hem till sin gamla släktgård i Gärningsberg i Jämtland för att skriva sin självbiografi. Med sig har hon Harpan, sin unge assistent, som hon lovat en sommar i paradiset.
   Men på gården väntar Gun-Britt, Sonias syster, som driver servering och loppis och tycker att hela världen borde skärpa sig. Inte minst Sonia. Där finns också Jenny, Gun-Britts dotter, som lovat hjälpa sin moster med boken men som hela tiden sneglar oroligt mot stugan uppe vid berget. Dessutom finns det björn på trakten, som gräver i gårdagens sopor.
    Det blir en sommar av lust och olust, i takt och otakt till tidens egen gånglåt. Undrar just när någon ung åländsk författare hakar på trenden. Vi har ju inte precis ont om glesbygd omkring oss...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar