Min blogglista

lördag 23 januari 2016

Nytt ljus över avel

Kari Rosvall var ett av de tiotusentals barn som avlades för att bli en del av Hitlers rena, ariska tyska rike. Under sin uppväxt anar Kari att något är konstigt med hennes förflutna. Men inte förrän hon är 64 år och bor på Irland får hon av en slump veta exakt vad att hon är resultatet av en förbindelse mellan en norsk kvinna och en tysk soldat och ingår i SS-projektet Lebensborn.
Boken "Barnet från ingenstans"har hon skrivit tillsammans med Naomi Linehan har blivit en bästsäljare och kastar ett nytt och kallt ljus över hur nazismen också hade en avelsstrategi för att få fram renrasiga människor. En aktuell bok också om hur kvinnor och barn utnyttjas i krigssituationer
  I senaste nummer av Populär Historia, 2/2016, finns en artikel som anknyter till samma tema. Den handlar om de svenska SS-fruarna, kvinnor som var certifierat renrasiga för att föda ariska barn. Den här typen av äktenskap ingicks under hela 1930-talet. I amerikanska arkiv har författaren Christoph Andersson hittar spår av de 218.500 utvalda avelskvinnorna.I Tyskland är sekretessen strängare och man säger att det beror på hänsyn till personlig integritet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar