Min blogglista

onsdag 6 januari 2016

Detta är originalet

  Matnyttiga Språktidningens första nummer för i år är här.
   Förstås innehåller den nyordslistan för 2015, något som många andra tidningar snott, men det här är originalet. Intressant artikel om orden folkhem och välfärd och så får man lära sig att ordet "typ", som retar gallfeber på många, också används på samma vis i italienska och spanska. Och så noterar jag en insändare där en läsare tycker att tidningen blivit för svår och vill ha en mer lättläst variant.
   Nyordslistan har med nya ord, som rattsurfa, en farlig syssla vid bilkörning, och dumpstra, när man letar efter ätbar mat som andra slängt. Kan också användas om andra saker. Det är innovativa ord som behövs. Däremot tycker jag inte haffa och svischa är riktiga nyord. De finns ju redan men har getts annan innebörd.
    Dessutom funderar Martina Lowden kring ordet vi och kulturminister Alice Bah Kuhnke berättar om sin syn på dialekter och svordomar och skribenter får råd om bästa sättet att inleda ett mejl eller ett brev med hej.
    Som vanligt rymmer numret också åtta sidor Frågor & svar, spaningar, läsvärt, nytt om språk, korsord med mera. En bra start på det nya året alltså. I nästa nummer berättar författaren Klas Östergren om sitt sätt att skildra människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar