Min blogglista

fredag 1 januari 2016

Vacker vinterfågelbok

 Under en av fjolårets sista skälvande dagar damp fågelkonstnären Lars Jonssons bok "Vinterfåglar" ner i brevlådan.  I text och otroligt detaljrika akvareller skildrar han fyrtio vanliga arter, alla i en personligt hållen stil. Även om man med boken givetvis lär sig identifiera fåglarna så handlar det i lika hög grad att berätta om dem på ett sätt där fältbestämning samsas med kulturhistoria och de personliga iakttagelserna.
  Det är en bok om våra vanligaste vinterfåglar, det vill säga de fåglar som finns i vår närhet under de kallare månaderna. Men det är på vintern som fåglarna blir mer synliga och söker sig närmare människor för att söka efter föda i våra trädgårdar. Arterna är få och låter sig beskådas på nära håll, gärna från köksfönstret eller från favoritfåtöljen vid brasan. Det handlar om uppkäftiga blåmesar och tjattrande pilfinkar, riviga nötväckor som sprätter fågelfrö omkring sig eller den alldagliga grönfinken som finns där men inte gör så stort väsen av sig. Alla de småfåglar som alla flyr fältet då en sparvhök drar igenom trädgården.
    Många är vi som matar fåglar på vintern, det är faktiskt en mer utbredd sysselsättning än vad man kanske i förstone tror. Uppskattningsvis är det en halv miljon svenska hushåll som på något sätt utfodrar fåglar under vinterhalvåret.
    Synd att boken inte hann ut till jul. Det hade varit en perfekt julklappsbok. Men det kommer ju fler jular...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar