Min blogglista

fredag 29 januari 2016

Mitt i dagens London

J.K. Rowling - Harry Potters mamma ifall ni glömt - skriver också  spänning under pseudonymen Robert Galbraith och hon har nu hunnit ge ut tre böcker med Cormoran Strike och Robin Ellacott som problemlösande radarpar.

 " Gökens rop" är den första i serien. Titeln är härligt dubbeltydig för mordoffret brukade kallas för Cuckoo av vännerna.Så "Cuckoo calling" kan betyda både göken ropar och Cuckoo ringer. Det har viss betydelse för intrigen hur man väljer att tolka.
   När den både firade och skandalomsusad fotomodell Lola  faller mot sin död från en balkong i Mayfair, London tror man är det är självmord. Det är bara hennes adoptivbror som misstänker att ett brott har begåtts och han kontaktar därför privatdetektiv Cormoran Strike. Den enbente Afghanistanveteranen Cormorans liv är i spillror och hans enda glädje på senare tid är den nya ovanligt driftiga och pigga assistenten Robin. Tyvärr finns det inte pengar att behålla henne.
   Fotomodellen Lolas tragiska död blir räddningen för Strikes neddekade detektivbyrå. Men ju mer Cormoran och Robin gräver i den unga modellens komplicerade värld med kändisar, nerknarkade pojkvänner och udda familjemedlemmar desto mörkare blir det.   Miljöerna skiftar från eleganta fasader i Mayfair till bakgator i East End och är fast förankrad i nutida London. Del två i serien heter "Silkesmask". Intrigen är tätknuten och påminner mig om varför jag tyckte Potterböckerna var bra.

1 kommentar:

  1. Den här serien funderar jag verkligen på att läsa.

    SvaraRadera