Min blogglista

söndag 3 januari 2016

Bara en miniatyr eller....

Brittiska debutanten  Jessie Burton [född 1982] har gjort enorm succé med romanen "Miniatyrmakaren" , som snabbt blivit 2000-talets bäst säljande brittiska debutroman.
   En höstdag 1686 knackar artonåriga Nella Oortman på dörren till ett stort hus i Amsterdams rikaste kvarter. Nella har kommit från landet för att börja sitt nya liv som hustru till den framgångsrike köpmannen Johannes Brandt, men möts i stället av hans bitska syster Marin. En kvinna som påminner om Mrs Danvers i klassikern "Rebecka". Först senare dyker Johannes upp - och ger henne en bröllopspresent utöver det vanliga: en exakt kopia av deras hem i form av ett kabinettskåp. Skåpet ska inredas av en gåtfull miniatyrmakare, vars pyttesmå skapelser visar sig spegla sina verkliga motsvarigheter på överraskande sätt.
    Nella blir till en början förbryllad av den slutna världen i hushållet Brandt, men i takt med att hon uppdagar dess hemligheter förstår hon vilka allvarliga faror som hotar dem alla. Håller miniatyrmakaren deras öde i sina händer? Och kommer hon i så fall att vara nyckeln till deras räddning eller orsaken till deras fall?
   Boken har fått en rad utmärkelser och jämförts med bland annat Donna Tartts Den hemliga historien och Tracey Chevaliers Flicka med pärlörhänge. Miniatyrmakaren kommer också att produceras som en påkostad dramaserie, men passa på och läs romanen. Den ger en underbar bild av holländskt 1600-tal.

1 kommentar: