Min blogglista

fredag 15 januari 2016

Lusten att skriva

Du skriver, du har lusten och längtan efter att skriva på riktigt, du vill. Men hur gör man?
   Bodil Malmsten har skrivit ett stort antal böcker. I  "Så gör jag: Konsten att skriva" delar hon med sig av sin arbetsprocess inklusive den helvetesperiod som ingår. Hon skriver om hur hon kommer fram till tonen och strukturen. Om jobbet med förstameningar. Om varför hon skulle vilja skriva om inledningen till sin första roman. Gång på gång betonar hon det viktiga med skrivandet, det måste vara på riktigt, kan aldrig vara en nyck. " Ett tecken på att en bok är en riktig bok är att ingenting av det som står bara får ha råkat bli."
    Men tvivlet, det som gör att man ifrågasätter allt, det får inte komma in för tidigt. Då riskerar man att allt låser sig. I den här boken ingår kapitel om ord, skiljetecken, korrektur, om att sitta rätt, läsa för att lära, dramaturgi. 
   Så gör jag är rikt illustrerad i färg och grafiskt tilltalande samtidigt som den innehåller mängder av praktiska råd för det dagliga skrivarbetet - oavsett om man vill bli författare eller bara lära sig skriva bättre. Den här boken är en lärobok, en handbok med erfarenheter, verktyg, redskap, råd, tips, exempel, goda exempel och avskräckande.
   Bokens slutknorr är bra, en lista om Läsarens rättigheter översatt från franska.Till rfättigheterna hör: att läsa vad och var man vill, rätten att hoppa över sidor och att inte läsa ut en bok. Dessutom har man rätten att läsa högt liksom rätten att hålla tyst.
    Boken är läsvärd även om man aldrig tänkt börja skriva för den ger en annan syn på vad text är.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar