Min blogglista

lördag 13 december 2014

Älskarinnan som rollfigur

Fjolårets mest omtalade svenska roman var Lena Anderssons "Egenmäktigt förfarande". Och nu är Ester Nilsson är tillbaka och hon har absolut inte lärt sig någonting om kärlek.
   Fem år efter Hugo Rask träffar Ester skådespelaren Olof Sten. Redan vid det första mötet känner hon igen sin kropps reaktion: hon håller på att bli handlöst förälskad. Olof gör ingen hemlighet av att han är gift -  med Ebba Silfversköld - men han börjar samtidigt träffa Ester. De inleder en relation, som samtidigt inte är en relation enligt Olof. För han är ju gift, och säger sig inte ha några planer på att lämna Ebba. Men vad gör han då hos Ester?
    Ester köper en bil så att hon kan köra Olof kors och tvärs över landet, till teaterföreställningar och kärleksmöten. Somrarna blir outhärdliga för Ester, för på sommaren umgås gifta män med sina fruar. Ester Nilsson har blivit älskarinna,  men Olof Sten är märkligt ambivalent  som så många män som vänstrar - och hoppet om att han ska lämna frun finns där. Tror Ester. Kanske
    Lena Andersson dissekerar denna gång älskarinnans roll i vår kultur och de djupt rotade föreställningar som styr tresamheten.Men årets roman är svagare och en del går på tomgång. Och så blir jag ibland så för..ad på Esters mjäkighet. Lika bra att lämna henne här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar