Min blogglista

måndag 1 december 2014

En skruvad historia

"Lejontämjaren" heter - obegripligt nog - Camilla Läckbergs nya bok, den nionde i Fjällbackaserien med Erica Falk och Patrik Hedström i huvudrollerna.Den har en krystad koppling till cirkus och är mest en historia om bortrövade flickor, hänsynslösa seriemördare och familjetragedier i det förflutna. Läckberg saftar på med psykopater, tortyr och ruggiga interiörer från förhållanden.   Det är januari och kylan har Fjällbacka i sitt grepp. En flicka irrar genom den snöiga skogen, ut på en väg. Bilen kommer som från ingenstans och hinner inte väja.När Patrik Hedström och hans kolleger får larmet om olyckan är flickan redan identifierad. För fyra månader sedan försvann hon på väg hem från ridskolan och därefter har ingen sett henne. Det visar sig att hon utsatts för ofattbara grymheter, och risken är att hon inte är ensam om sitt öde.
   Samtidigt håller Erica Falck, förstås, på att gräva i ett gammalt fall, en familjetragedi som ledde till en familjs splittring. Gång på gång besöker hon hans fru som dömdes för mord, men utan att få reda på vad som hände. Erica känner på sig att något inte stämmer. Och det verkar som om det förflutna har kontakt nuet.
  Jag känner mig tveksam till den här anrättningen. Början är trevande och spåren drar åt alla möjliga håll. Sen läggs en högre växel i och skildrar makabra scener. Klart är att boken blir en favorit för julhandeln, vad annars?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar