Min blogglista

tisdag 30 december 2014

I 30-talets Barcelona

   Den katalanska författaren Mercè Rodoreda (1908 - 83) uppmärksammas i omgångar. jag minns att jag läste henne på 80-talet när hon flitigt översattes till svenska. Sen glömdes hon bort, bara för att i år igen utges på svenska. Det är klassiker "Diamanttorget" från 1970 som kommit ut och den berättar om tiden för det spanska inbördeskriget.
  "Diamanttorget" har kallats "hemmafrontens motsvarighet till Remarques På västfronten intet nytt." Den här utgåvan har ett nyskrivet förord av Eva Ström.
   Det handlar om den unga och fattiga flickan Natàlia arbetar som butiksbiträde i  30-talets Barcelona där hon på en utom­husbal på Diamanttorget träffar snickaren och drömmaren Quimet. De förälskar sig, gifter sig och får barn. Men parets tillvaro trasas snart sönder när inbördeskriget bryter ut och Quimet, som är en rastlös själ och politiskt engagerad, ger sig ut i fält. Natàlia och barnen blir ensamma kvar i ett alltmer sargat och av nöd präglat Barcelona.
      Enkelt och gripande och i litet format berättar hon om vardagslivet: om rädslan och hungern, fattigdomen och uthärdandet. En roman i samma anda är "Kameliagatan" om ett hittebarns sligriga väg i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar