Min blogglista

onsdag 10 december 2014

En ny Västerbottenskildrare

"Norrut åker man för att dö" av Ida Linde, född 1980, kan vara en roman om ett brott, men inte det man först tror. Den kan också vara en roman om Västerbotten och om vad man ärver och hur det påverkar nutiden. Den kunde också vara en översättning av Bruce Springsteens låt Nebraska. Eller så är Ida Lindes roman bara en plats där skräcken och rädslan får husera fritt.
   Platsen är Västerbotten. Sara och Benjamin har precis träffats och åker runt i en gammal Volvo. På en bensin­mack skjuter de pojken som står i kassan. Han blir det första offret på deras mordturné.   
         Làvra städar och Karim står i köket på Hotell Skellet när polisen dyker upp i jakt på mördaren. De vet vem de söker. Andreas måste lämna sin älskade Slavoj för att fara hem och begrava sin lillebror.
  Det är en mångskiftande berättelse som är lyhört skriven. Långt efteråt tänker jag på de fina formuleringarna om att tänka på döden. "Tänker man ofta på döden förhåller man sig till en överväldigande gråt...tänker man ofta på döden handlar man irrationellt..."
  Ida Linde ska man nog hålla koll på för att se vad hon skriver härnäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar