Min blogglista

måndag 22 december 2014

Bara lever på

"Jag bara lever på och tycker att man ska behandla var dag som om den var den enda man har", sa Astrid Lindgren som avled 2002, vid 94 års ålder. På juldagen startar en tredelad dokumentär om Astrid som åter kommer i fokus med besked.
  Orden "Denna dagen, ett liv" följde henne hela vägen genom livet, kärleken och konsten, som ett mantra och en mening med människans oförskämt korta liv. Det har också blivit titeln på danske Jens Andersens biografi över Astrid, helt nyutkommen. Han påstår att Astrid är större i Danmark än H C Andersen och mer läst.
  Det är den första nordiska Astrid Lindgren-biografin på fyrtio år och den bygger på en mängd okända och aldrig tidigare publicerade brev, dagböcker och fotografier, samt på många och långa samtal med Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman, som på nära håll följde sin berömda mors karriär och kluvenhet inför berömmelse, rikedom, ensamhet, makt - och män.

   Ett intressant avsnitt handlar om den politiska Astrid, om Pomperipossadebatten där finansminister Streng led ett gruvligt nederlag och om hennes engagemang för bättre djurhållning i Sverige.
  Minsann, högen med julläsning bara växer...
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar